W najnowszych zaleceniach klinicznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (2018) znalazły się zmiany co do diety osób z cukrzycą. Zgodnie ze stanowiskiem PTD pacjenci z cukrzycą nie powinni przewlekle stosować diety mniej kalorycznej i o zmienionych proporcjach białek, tłuszczów i węglowodanów – chociaż pozwala ona zredukować masę ciała. Węglowodany w diecie takich pacjentów (podobnie jak zalecano w latach ubiegłych) powinny dawać ok. 45% całkowitej energii, przy czym produkty o niskim indeksie glikemicznym i dużej zawartości błonnika pozwalają zwiększyć ich udział do 60%. Ograniczyć do minimum należy spożycie cukrów prostych, a także tzw. free sugars (to nowość w tegorocznych zaleceniach). Zalecana ilość błonnika nie została zmieniona (25 g lub 15/1000 kcal), lecz doprecyzowano ilość porcji i źródła pozyskania: co najmniej dwie porcje pełnoziarnistych produktów zbożowych i trzy porcje warzyw bogatych w błonnik (dopuszcza się suplementy błonnika). Udział tłuszczów w diecie zmieniono z 30–35% do 25–40%, przy czym kwasy jednonienasycone powinny stanowić nie 10–15%, ale 20% wartości energetycznej diety. Chorym z hipercholesterolemią zaleca się spożycie steroli roślinnych (2–3 g na dobę). Normy spożycia białka pozostają bez zmian, ale jego ilość powinna uwzględniać stan zdrowia pacjenta. Nie zmieniono zaleceń odnośnie do witamin, mikroelementów, alkoholu i soli.
W stanowisku podkreślono znaczenie edukacji, która zwiększa wiedzę i umiejętność samoopieki i samokontroli. Edukacją powinni być objęci chorzy i ich opiekunowie oraz całe społeczeństwo.
Więcej:
www.dietetycy.org.pl
https://journals.viamedica.pl/diabetologia_praktyczna/article/view/57129
W stanowisku podkreślono znaczenie edukacji, która zwiększa wiedzę i umiejętność samoopieki i samokontroli. Edukacją powinni być objęci chorzy i ich opiekunowie oraz całe społeczeństwo.
Więcej:
www.dietetycy.org.pl
https://journals.viamedica.pl/diabetologia_praktyczna/article/view/57129