Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegetariańską. O tym, że wegetarianizm racjonalnie stosowany może pomóc w walce z chorobami cywilizacyjnymi, pisze na portalu mp.pl specjalista ds. żywienia mgr Paulina Jamrozik. Eliminacja mięsa nie jest jednak lekiem na wszystkie problemy zdrowotne człowieka – nieprawidłowe stosowanie diety wegetariańskiej może zaszkodzić zdrowiu. Taka dieta dostarcza zbyt mało energii i białka, witamin B12, D i składników mineralnych, co prowadzić może do groźnych niedoborów i w ich rezultacie różnych zaburzeń. Zalety diety wegetariańskiej to duża zawartość błonnika pokarmowego i warzyw (mniejsze ryzyko przewlekłych zaparć, raka jelita grubego i hemoroidów). Dzięki małej gęstości energetycznej przy dużej gęstości odżywczej, dużej zawartości NNKT, węglowodanów złożonych (błonnika), witaminy C, potasu (i jednocześnie małej – tłuszczów nasyconych, węglowodanów prostych i sodu) dieta wegetariańska sprzyja ograniczeniu wystąpienia otyłości, cukrzycy typu 2, choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii, nowotworów, zaparć i in.
Udowodniono, że cukrzyca i otyłość występują u wegetarian rzadziej niż u osób odżywiających się tradycyjnie, a produkty wchodzące w skład diety wegetariańskiej poprawiają kontrolę glikemii u pacjentów z cukrzycą typu 2.
Więcej:
https://dieta.mp.pl/diety/zdrowe_diety/69678,dieta-wegetarianska
Udowodniono, że cukrzyca i otyłość występują u wegetarian rzadziej niż u osób odżywiających się tradycyjnie, a produkty wchodzące w skład diety wegetariańskiej poprawiają kontrolę glikemii u pacjentów z cukrzycą typu 2.
Więcej:
https://dieta.mp.pl/diety/zdrowe_diety/69678,dieta-wegetarianska