Strefa Członkowska
PFED
  • PFED
    • O nas
    • Ludzie
    • Cele
    • Działania
    • Statut
  • Aktualności
  • Edukacja
    • Kursy, szkolenia, konferencje
    • Materiały PFED
    • Przydatne linki
  • Kontakt
    • Adresy, telefony
    • Dołącz do nas

Raport NFZ o przyczynach i konsekwencjach otyłości

10/3/2019

 
Obraz
Departament Analiz i Strategii Narodowego Funduszu Zdrowia opublikował raport pt. „Cukier, otyłość – konsekwencje. Przegląd literatury i szacunki dla Polski”. Raport zawiera bardzo niepokojące, a nawet szokujące dane. Przytaczamy kilka informacji ze wstępu i zachęcamy do uważnej lektury całości, ponieważ warto rozmawiać o tym z pacjentami. Przeciętny mieszkaniec Polski dziś zjada rocznie 44,5 kg cukru – dziś aż o 6,1 kg więcej niż 10 lat temu i to mimo znacznego zmniejszenia spożycia cukru nieprzetworzonego (o 5,7 kg cukru mniej niż w 2008 r.).

Skąd taki wzrost? Systematycznie rośnie spożycie napojów słodzonych cukrem. Stanowią one istotne źródło kalorii zwiększających całkowity pobór energii, toteż ich nadmierne spożycie jest przyczyną otyłości. W Polsce nadwagę ma 53% kobiet i 68% mężczyzn, a 23% kobiet i 25% mężczyzn było otyłych (populacja niedorosła: nadwaga 25% dziewcząt i 44% chłopców, otyłość 5% dziewcząt i 13% chłopców). Otyłość przyczynia się do wielu chorób. W związku z prognozowanym wzrostem otyłości należy spodziewać się zwiększenia liczby pacjentów chorych na choroby z nią związane, w szczególności wzrostu liczby dorosłych z cukrzycą typu 2, nadciśnieniem, ChUK, chorobami układu ruchu i in. Oszacowano, że osoby, których zgon można powiązać z konsekwencjami spożycia napojów słodzonych cukrem, przeciętnie żyją o 15 lat krócej niż inni w ich wieku. W Polsce blisko 1 400 zgonów rocznie wynika z konsekwencji nadmiernego spożycia napojów słodzonych cukrem.

Raport
File Size: 1250 kb
File Type: pdf
Pobierz plik


Comments are closed.
Opieka merytoryczna
Alicja Szewczyk
Opieka graficzna i administracja
Olgierd Skibski

UWAGA! Niniejsza strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje uzyskane za pomocą cookies wykorzystywane są głównie w celach statystycznych. Pozostając na stronie godzisz się na ich zapisywanie w Twojej przeglądarce. Zamknij ostrzeżenie