Departament Analiz i Strategii Narodowego Funduszu Zdrowia opublikował raport pt. „Cukier, otyłość – konsekwencje. Przegląd literatury i szacunki dla Polski”. Raport zawiera bardzo niepokojące, a nawet szokujące dane. Przytaczamy kilka informacji ze wstępu i zachęcamy do uważnej lektury całości, ponieważ warto rozmawiać o tym z pacjentami. Przeciętny mieszkaniec Polski dziś zjada rocznie 44,5 kg cukru – dziś aż o 6,1 kg więcej niż 10 lat temu i to mimo znacznego zmniejszenia spożycia cukru nieprzetworzonego (o 5,7 kg cukru mniej niż w 2008 r.).
Skąd taki wzrost? Systematycznie rośnie spożycie napojów słodzonych cukrem. Stanowią one istotne źródło kalorii zwiększających całkowity pobór energii, toteż ich nadmierne spożycie jest przyczyną otyłości. W Polsce nadwagę ma 53% kobiet i 68% mężczyzn, a 23% kobiet i 25% mężczyzn było otyłych (populacja niedorosła: nadwaga 25% dziewcząt i 44% chłopców, otyłość 5% dziewcząt i 13% chłopców). Otyłość przyczynia się do wielu chorób. W związku z prognozowanym wzrostem otyłości należy spodziewać się zwiększenia liczby pacjentów chorych na choroby z nią związane, w szczególności wzrostu liczby dorosłych z cukrzycą typu 2, nadciśnieniem, ChUK, chorobami układu ruchu i in. Oszacowano, że osoby, których zgon można powiązać z konsekwencjami spożycia napojów słodzonych cukrem, przeciętnie żyją o 15 lat krócej niż inni w ich wieku. W Polsce blisko 1 400 zgonów rocznie wynika z konsekwencji nadmiernego spożycia napojów słodzonych cukrem.
Skąd taki wzrost? Systematycznie rośnie spożycie napojów słodzonych cukrem. Stanowią one istotne źródło kalorii zwiększających całkowity pobór energii, toteż ich nadmierne spożycie jest przyczyną otyłości. W Polsce nadwagę ma 53% kobiet i 68% mężczyzn, a 23% kobiet i 25% mężczyzn było otyłych (populacja niedorosła: nadwaga 25% dziewcząt i 44% chłopców, otyłość 5% dziewcząt i 13% chłopców). Otyłość przyczynia się do wielu chorób. W związku z prognozowanym wzrostem otyłości należy spodziewać się zwiększenia liczby pacjentów chorych na choroby z nią związane, w szczególności wzrostu liczby dorosłych z cukrzycą typu 2, nadciśnieniem, ChUK, chorobami układu ruchu i in. Oszacowano, że osoby, których zgon można powiązać z konsekwencjami spożycia napojów słodzonych cukrem, przeciętnie żyją o 15 lat krócej niż inni w ich wieku. W Polsce blisko 1 400 zgonów rocznie wynika z konsekwencji nadmiernego spożycia napojów słodzonych cukrem.
Raport |