Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej dnia 19 października br. organizuje w Katowicach III Śląską Konferencję Dietetyki Klinicznej. Dietetyka jest nauką interdyscyplinarną, dlatego organizatorzy zaprosili do udziału specjalistów z dziedziny medycyny, dietetyki, fizjoterapii, pielęgniarstwa i położnictwa, a także psychologii.
Na konferencji zaplanowano prezentację kilku niezależnych tematów: *Polimorfizm MTHFR – znaczenie postępowania dietetycznego w przebiegu ciąży i rozwoju płodu; *"Żyję, bo biorę" – współczesny model insulinoterapii w leczeniu cukrzycy; *Naturalne wspomaganie dietoterapii cukrzycy; *Dietoterapia wybranych chorób wieku rozwojowego (nadwaga i otyłość, zaburzenia odżywiania, choroby wieku rozwojowego); *Autonomiczny układ nerwowy a oś jelitowo-mózgowa; *Zaburzenia psychiczne a zmiany nawyków żywieniowych. Różne aspekty pracy z pacjentem chorującym psychicznie (schizofrenia, depresja, otyłość, motywacja); *Problemy żywieniowe kobiet w okołomenopauzalnym okresie życia (otyłość, fitoestrogeny, kwasy tłuszczowe, hormonalna terapia zastępcza, rak, osteoporoza).
Wydarzenie objęły patronatem Fundacja Zdrowego Życia, Fundacja Europejska Klinika Cukrzycy, Food Science (naukowe czasopismo dietetyczne), Dietetycy.org.pl, EdukacjaMedyczna.pl, a także PFED. Ważna informacja: dla osób zgłaszających swój udział przed 31 maja niższa opłata konferencyjna.
Więcej informacji: www.szkoleniadietetyka.pl, [email protected]
Na konferencji zaplanowano prezentację kilku niezależnych tematów: *Polimorfizm MTHFR – znaczenie postępowania dietetycznego w przebiegu ciąży i rozwoju płodu; *"Żyję, bo biorę" – współczesny model insulinoterapii w leczeniu cukrzycy; *Naturalne wspomaganie dietoterapii cukrzycy; *Dietoterapia wybranych chorób wieku rozwojowego (nadwaga i otyłość, zaburzenia odżywiania, choroby wieku rozwojowego); *Autonomiczny układ nerwowy a oś jelitowo-mózgowa; *Zaburzenia psychiczne a zmiany nawyków żywieniowych. Różne aspekty pracy z pacjentem chorującym psychicznie (schizofrenia, depresja, otyłość, motywacja); *Problemy żywieniowe kobiet w okołomenopauzalnym okresie życia (otyłość, fitoestrogeny, kwasy tłuszczowe, hormonalna terapia zastępcza, rak, osteoporoza).
Wydarzenie objęły patronatem Fundacja Zdrowego Życia, Fundacja Europejska Klinika Cukrzycy, Food Science (naukowe czasopismo dietetyczne), Dietetycy.org.pl, EdukacjaMedyczna.pl, a także PFED. Ważna informacja: dla osób zgłaszających swój udział przed 31 maja niższa opłata konferencyjna.
Więcej informacji: www.szkoleniadietetyka.pl, [email protected]