Naczelna Rada Lekarska zorganizowała 29 lipca br. konferencję prasową pod hasłem „Gorzki smak cukru”. Uczestniczyli w niej lekarze specjaliści chorób wewnętrznych (w tym diabetologii) i stomatolodzy przedstawiając wpływ nadmiaru cukru na zdrowie. Jak zauważył prof. Maciej Małecki, prezes PTD, stomatolodzy są naturalnym sojusznikami diabetologów. Podsumowaniem konferencji był apel do rządu o podjęcie działań legislacyjnych w kierunku ograniczenia cukru w żywności i reklamie. Obszerna relacja z konferencji: http://www.gazetalekarska.pl/?p=26347
Warto zapamiętać z konferencji lekarzy internistów i stomatologów w NIL
Jeżeli co najmniej 5 proc. budżetu NFZ nie zostanie przeznaczonych na stomatologię, to diabetolodzy czy specjaliści chorób wewnętrznych będą mieli więcej pracy (Maciej Hamankiewicz, prezes NRL).
Epidemię cukrzycy typu 2 poprzedza epidemia otyłości. W USA już 2/3 społeczeństwa nie ma właściwej masy ciała, w Europie jest tylko odrobinę lepiej. O ile cukrzycy typu 1 nie potrafimy zapobiegać właściwą dietą, to w przypadku cukrzycy typu 2 odpowiednia dieta nie tylko zapobiega cukrzycy, ale i ją leczy. Stomatolodzy są naturalnym partnerem dla diabetologów (prof. Maciej Małecki, prezes Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego).
Przeciętny zjadacz chleba zrzuca odpowiedzialność za zdrowie na lekarzy. Opieka medyczna odpowiada za około 20 proc. zdrowia. Najczęstsze przyczyny zgonów to palenie papierosów i nieprawidłowa dieta (m.in. nadmierne spożycie cukrów prostych). Gdyby prowadzić się właściwie, można by uniknąć czterech na pięć zawałów serca. Wpływ cukru na zdrowie jest spory (prof. Jan Duława, prezes elekt Towarzystwa Internistów Polskich).
Próchnica to najczęstsza choroba cywilizacyjna na świecie. Jama ustna jest rezerwuarem groźnych bakterii. Koszty wynikające z zaniedbywania higieny jamy ustnej rosną. Badania pokazują, że jeśli w jakimś roku spożycie cukru zmniejszało się, w kolejnym roku odsetek dzieci z próchnicą zmniejsza się (Anna Lella, prezes Europejskiej Regionalnej Organizacji Światowej Federacji Dentystycznej (ERO-FDI).
W niektórych krajach prowadzone są konsekwentne działania mające na celu ograniczanie spożycia cukru; jest to np. kontrola nad marketingiem i reklamą, polityka fiskalna, wpływanie na receptury produktów i posiłków przygotowywanych w stołówkach szkolnych.
Prezydium NRL zaapelowało do Rady Ministrów o podjęcie działań mających na celu ograniczenie negatywnych skutków zdrowotnych związanych ze spożywaniem cukru. Kluczowe byłoby przyjęcie i skuteczne wdrażanie przepisów prawnych dotyczących wprowadzenia:
- ograniczenia w zakresie reklamowania oraz promocji cenowych żywności i napojów z dużą zawartością cukru,
- ograniczenia sponsorowania przez producentów żywności i napojów o dużej zawartości cukru wydarzeń publicznych, zwłaszcza takich jak np. imprezy sportowe mogące wywoływać pozytywne skojarzenia w stosunku do niezdrowych wyrobów,
- promowania zmian składu produktów żywnościowych i napojów w celu obniżenia zawartości cukru,
- etykietowania żywności i napojów w taki sposób, aby informacje o zawartości cukru miały przejrzystą i łatwo zrozumiałą formę,
- stosowania odpowiednich norm odżywczych w placówkach publicznych (placówki ochrony zdrowia, placówki edukacyjne) oraz organizowania szkoleń w zakresie zasad zdrowego żywienia dla pracowników tych placówek,
- ograniczenia co do liczby punktów sprzedaży niezdrowego pożywienia i napojów w pobliżu placówek edukacyjnych.